Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Καλύμνου όταν το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε για νέο ναυάγιο με πρόσφυγες ανοιχτά του νησιού. 150 άνθρωποι, πολλά νεκρά παιδιά αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες. 
Συναγερμός σήμανε και στο Νοσοκομείο της Καλύμνου όπου μεταφέρθηκαν πολλοί πρόσφυγες σε κρίσιμη κατάσταση με τους γιατρούς του ιδρύματος να ζητούν επειγόντως από τον κόσμο ρούχα για τους διασωθέντες οι οποίοι ήταν βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο. 

Τα όσα έγραψε στις 4 τα ξημερώματα στο λογαριασμό της στο facebook η Νίνα Γεωργιάδου από την Ομάδα Στήριξης Προσφύγων και Μεταναστών Καλύμνου περιγράφουν τις τραγικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στο λιμάνι:
 
"4:00 ξημερώματα Παρασκευής, 30/10/2015. Γυρίσαμε απ’ το λιμάνι. Μια τραγική νύχτα. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το πόσοι χάθηκαν. Οι 100 περίπου ζωντανοί σπαρταρούσαν απ’ το κρύο και τον τρόμο. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν πάνω από 30 σε απερίγραπτα θλιβερή κατάσταση. Οι περισσότεροι είναι αυτοί που δεν ξέρουν τι απέγιναν δικοί τους άνθρωποι. Μεγάλος θρήνος. Και κάτι μωρά ξεπαγιασμένα. Ο Majd, 10 χρονών ήρθε ασυνόδευτος. Βούλιαξε, κολύμπησε, ξεπάγιασε, και τώρα τρέμει στην αγκαλιά μου σαν πουλάκι. Δεν έχει σταματήσει το κλάμα.
 
Ήρθαν αρκετοί Καλύμνιοι στο λιμάνι και τους βγάλαμε τις κάλτσες για να τις δώσουμε στους ξεπαγιασμένους. Ξεφτίλα. Λέω: Το κλάμα του Majd και ο θρήνος της μάνας που της κατάπιε η θάλασσα το μωρό της και τα βογγητά της σημερινής νύχτας να γίνουν εφιάλτες για όσους μετρούν εισπράξεις απ’ τον πόλεμο, για όσους ορθώνουν φράχτες και για όσους, σε συνόδους κορυφής, αποφασίζουν τις χωματερές των ανθρώπων. Πέρα από τη στήριξη στον κυνηγημένο κόσμο, πρέπει να βγάλουμε φωνή. Ουρλιαχτό".

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ, ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
kalymnosola.wordpress.com

Blog hits