Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

«Η ΣΚΕΠΗ ΣΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ»


Σημερα Παρασκευη 10 Μαιου, η Αιγιαλεια γιορταζει την Πολιουχο της Παναγια Τρυπητη. Συμφωνα με την παραδοση, η οποια διασωζεται & μεταφερεται απο γενια σε γενια, γυρω στα μεσα του 16ου αιωνα (δηλ. το ετος 1550 περιπου), καποιος ναυτικος επλεε με το πλοιο του στ ανοιχτα του Κορινθιακου.  Κατα την διαρκεια της νυχτας, μετα απο δυνατη θαλασσοταραχη, το πλοιο ναυαγησε & βυθιστηκε.  Ο καπετανιος, ναυαγος τωρα στη μανιασμενη θαλασσα, παλευει με τα αφρισμενα κυματα μεσα στο βαθυ σκοταδι.  Μοναδικη του ελπιδα η Παναγια μας, την Οποια με θερμη πιστη επικαλειται. Και να, στην αγωνια του μεσα στο πυκνο σκοταδι του Κορινθιακου, ξαφνικα ενα φως ξεπροβαλλει! Θεριευει μεσα του η ελπιδα, επιστρατευει ολες του τις δυναμεις & κολυμπωντας, κατευθυνεται προς το φως εκεινο.  
Φεγγοβολαει ολος ο βραχος!  Μια αορατη δυναμη τον ελκυει & τον ενδυναμωνει, επιτελους φτανει εκει, οπου το φως ξεπροβαλλει. 
Και ως εκ θαυματος, δεν υπαρχει φως, ουτε καιει κατι!  Μια εικονα φεγγοβολαει ολοκληρη & φωτιζει ολογυρα!  Ειναι η Χαριτοβρυτη Εικονα της Παναγιας μας, κρυμμενη – ποιος γνωριζει ποσους αιωνες μεσα στο βραχωδες αυτο σπηλαιο.  
Η Παναγια μας φανερωθηκε στο Αιγιο!  Ηρθε αναμεσα μας! 
Ο ευρετης της Ιερας Εικονας γινεται ο πρωτος ασκητης. (Το ασκητηριο του βρισκεται στο ανατολικο μερος του σημερινου ναου).  Το πρωτο ασκητηριο συντομα εξελισσεται σε μοναστηρι.

Ποσες ευεργεσιες δεν οφειλουμε στην Παναγια Τρυπητη!  Ποσα θαυματα, αφανη & φανερα, δεν τελουνται δια της μεσιτειας Της!  Ποσες φορες δεν σωθηκαν ανθρωποι απο φοβερη ασθενεια, απο κινδυνους & καταστροφες, οταν με πιστη ζητησαν την προστασια & την βοηθεια Της!  Παραλειποντες τις ιασεις διαφορων ασθενειων, τις θεραπειες κωφαλαλων, τυφλων, παραλυτων, δαιμονιζομενων κ.α.

Ετσι & ο ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ μας ως το καμαρι της Αιγιαλειας, παντα εχει την προστατιδα του...

Blog hits