Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Η μεγάλη προχθεσινή νίκη επισκιάστηκε από τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν πριν την έναρξη αλλά & στο τέλος του αγώνα. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στον κόσμο μας στα τσιμέντα μιάμιση ώρα πριν αρχίσει το παιχνίδι, η χρήση βίας & χημικών έδωσε & πήρε. Ίδιο σκηνικό μετά τη λήξη του αγώνα, μικροί - μεγάλοι χόρτασαν χημικά. Είχαμε 2 συλλήψεις ανηλίκων (15 & 17 χρονών), ενώ ένας άτυχος 18χρονος από ρίψη δακρυγόνου υπέστη κάταγμα κρανίου... Όλα αυτά γιατί; 


Άρθρο των Bianconeri αναλύει με σαφήνεια το τι έγινε, όπως επίσης & η ανακοίνωση που έβγαλε η ΠΑΕ. Έχουμε πολλές ενστάσεις για τη στάση της αστυνομίας στα γήπεδα, σε σχέση με την ικανότητά της να χειριστεί ένα τέτοιο πράγμα. Ένα μεγάλο θέμα είναι στο ποια αστυνομία έχουμε ή αν χρειάζεται στην τελική. Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε κάποια παραδείγματα. 

Βλέπουμε μια αστυνομία που δε μπορεί να κρατήσει στο αστυνομικό τμήμα  γνωστούς χούλιγκαν την ώρα του αγώνα, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να εξευτελίζει τον οποιονδήποτε (άκρως εξονυχιστικός έλεγχος μέχρι ξεβρακώματος, έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά), να την πέφτει σε φιλάθλους νέους - γέρους ρίχνοντάς τους χημικά, πραγματοποιεί εγκληματικές επιθέσεις με δακρυγόνα (18χρονος). Έχουμε μια αστυνομία που ξυλοκοπεί εργαζόμενους που διαδηλώνουν & ταυτόχρονα μια αστυνομία που απουσιάζει όταν το έγκλημα γίνεται στη γειτονιά. 

Αυτή η αστυνομία απαγορεύει τις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών στις πιο πολλές περιπτώσεις, (εδώ & μεμονωμένος μπορεί να συναντήσεις απαγόρευση), το να πας σε άλλη πόλη να δεις την ομάδα σου μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα. Αντίθετα υπάρχει μια αστυνομία που γνωρίζει μία προς μία όλων των ειδών τις γιάφκες, αλλά κλείνει τα μάτια ή επιλέγει που θα χτυπήσει. Κυρίως όμως υπάρχει ένα κράτος που έχει την αστυνομία ή να εφαρμόζει την καταστολή με αιματηρά αποτελέσματα όταν δεν πρέπει, ενώ αντίθετα να παρακολουθεί αμέτοχη όταν χρειάζεται να παρέμβει. 

Στον προχθεσινό αγώνα η στάση της απέναντι στον κόσμο ήταν άκρως προκλητική. Η αστυνομία είναι υπεύθυνη για τα επεισόδια & μόνο αυτή. Αν η παρουσία της προκαλεί μια φορά, η εγκληματική επίθεση στον φίλαθλο κόσμο μας είναι απαράδεκτη & καταδικαστέα. Προχθές άνοιξε ένα κεφάλι, την επόμενη κάποιος θα χάσει το μάτι του & μοιραία θα έρθει στιγμή που θα μιλάμε για απώλεια ανθρώπινης ζωής. Ποιος θα εξηγήσει στον 15χρονο 17χρονο & στον 18χρονο τι έγινε; Κανένας από τους υπεύθυνους - υπαίτιους... Ας αφήσουν ήσυχα τα γήπεδα, να πηγαίνει ο κόσμος να απολαύσει αυτό που αγαπάει. Στο γήπεδο πηγαίνεις, όχι σε πόλεμο στο Ιράκ...
 

Blog hits