Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΑΦΙΑ

Ο Κωνσταντίνος Παπαλάκης πρώην πρόεδρος της ΕΕΑ αποχώρησε απηυδισμένος με το «κύκλωμα» των παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου και αποκαλύπτει στο Κόκκινο: «Δέχτηκα απειλές και εκβιασμούς από πασίγνωστους παράγοντες» Η διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου έχει ονόματα και επώνυμα... Και όχι μόνο θεωρητικά, για κάποιους ανθρώπους που υπηρέτησαν την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, είναι πολύ συγκεκριμένο το πρόβλημα όπως και η λύση του. 

Ο Κωνσταντίνος Παπαλάκης, επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού κατά τον πρώτο καιρό της ίδρυσής της. Αποχώρησε απηυδισμένος για το «κύκλωμα» με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος, αλλά και αηδιασμένος από τις πολιτικές παρεμβάσεις που κατά καιρούς το «υπηρέτησαν». 

Ο έμπειρος δικαστικός μίλησε στον 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» και αποκάλυψε πως όντας μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, βρέθηκε να δέχεται απειλές για τη ζωή του ακόμη και μέσα στα γραφεία της επιτροπής από μεγαλοπαράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου που ακόμη βρίσκεται στο προσκήνιο, σε μεγάλη ομάδα της Ελλάδας. Ήμουν από το τέλος του 2003 και έμεινε για πέντε περίπου χρόνια. Αντιμετωπίσαμε απίστευτες καταστάσεις, ένας υπόκοσμος, μια Λερναία Υδρα. Σκεφτείτε με δικαστικές αποφάσεις να διώχνουν τον πρόεδρο από την ομάδα και να έρχεται από το πουθενά ένας... αχυράνθρωπος, ένας τραγουδιστής, ένα πρόσωπο της νύχτας τέτοια κατάντια.

Να σας πω κάποια τρανταχτά περιστατικά: Είχε αποκαλυφθεί τότε μια εμπορία κοκαϊνης με πλοίο. Ο Ελληνας «Εσκομπάρ», ο μεγαλομαφιόζος ήταν και πρόεδρος μιας επαγγελματικής ομάδας. Το τι πιέσεις δεχτήκαμε από τον βουλευτή της περιοχής που μετέπειτα έγινε και υπουργός να το αφήσουμε δε λέγεται. Εγώ ήμουν αμετακίνητος. Τι θα μου κάνανε; Θα μου ξήλωναν τα γαλόνια; Μόλις είχε βγει από τον Αρειο Πάγο. 

Τότε το δημόσιο εισέπραξε πολλά χρήματα χάρη στις αποφάσεις που πήραμε. Σε μια ακόμη περίπτωση, μεγάλη ομάδα Θεσσαλονίκης με εκατό χρόνια ιστορία. Ήθελαν να βάλουν πρόεδρο κάποιον, ο οποίος είχε καταδίκες για κοκαΐνη και τον συνέλαβαν και με ζυγαριά ακριβείας. Να με πιέζουν, να κάνουν, να ράνουν, υπουργοί, δεν άκουγα τίποτε. Ήρθε  & δικηγόρος γνωστός & βουλευτής σήμερα, μας φιλοδώρησε & με μήνυση. 

Έχω δεχτεί και προσωπικά απειλές. Τους έλεγα "αν πέσω από το παράθυρο τότε θα γλιτώσετε". Με απείλησε κάποιος πασίγνωστος επιχειρηματίας, κορυφαίος παράγοντας του ποδοσφαίρου. Μου λέει η γραμματέας: κ. Παπαλάκη σας ζητάει ο τάδε επί προσωπικού. Κατεβαίνω κάτω, έρχεται και μου λέει "σε καθάρισα". Ένας άλλος πάλι, η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα, μου στέλνει εξώδικο λίβελο και μου ζητάει 6 εκατομμύρια ευρώ. 

Όταν λέμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο μιλάμε για τους προέδρους των ομάδων. Αυτοί είναι. Οι τέσσερις μεγαλομέτοχοι. Δίπλα από αυτούς είναι οι «δορυφόροι» οι υπόλοιποι. Αυτοί έχουν στήριγμα τις αθλητικές φυλλάδες που είναι άθλιες. Είχαν τους συνδέσμους, αιχμή του δόρατος και είχαν και το πελατειακό κράτος των βουλευτών και υπουργών. 

Αυτό είναι το πλέγμα. Όσο υπάρχει η μανία της επανεκλογής. Οι πρόεδροι είναι το πρόβλημα. Στο αυτοδιοίκητο είναι το "κλειδί". Στο άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος, την ανώτατη εποπτεία του αθλητισμού την έχει το κράτος, οπότε μπορεί κι αν ακόμη η ΟΥΕΦΑ επιμένει. Παράλληλα να υπάρχει μια επιτροπή κρατική που θα έχει το πάνω χέρι».

Αλέκα Ζουμή

 

Blog hits