Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Η «ΤΕΧΝΗ» ΤΟΥ ΣΤΗΣΙΜΑΤΟΣ...

Από τη στιγμή που το στοίχημα μπήκε στη ζωή μας, έχουν αλλάξει πολλά στον αθλητισμό, παγκοσμίως. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι καταστρέφει τα σπορ. Ίσως και όχι άδικα, αφού το φαινόμενο της χειραγώγησης παιχνιδιών αυξάνεται διαρκώς. Και παρότι το ποδόσφαιρο -που είναι το λαοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη- κατέχει την πρωτιά στον συγκεκριμένο τομέα, δεν είναι και το μοναδικό στο οποίο υπάρχει αποδεδειγμένα χειραγώγηση. 

Από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, μέχρι το κρίκετ και την… ιππασία! Εννοείται, πως όλο αυτό δεν συμβαίνει πάντα στον… βωμό του χρήματος. Ενίοτε κρύβονται και άλλα συμφέροντα από πίσω. Παραδείγματος χάρη η κατάκτηση ενός τροπαίου. Ή για να μην το πάμε και τόσο μακριά, η κατάκτηση των βαθμών της νίκης.
Ποια είναι, όμως, η τέχνη του στησίματος; Ποιος είναι ο άνθρωπος που το έκανε καλύτερα από κάθε άλλον; Σε ποια αθλήματα υπάρχει αποδεδειγμένα χειραγώγηση αγώνων;

Κεφάλαιο 1: Τρόπος / Μέθοδος

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι και άλλες τόσες επιλογές για να χειραγωγηθεί ένα παιχνίδι. Αρκεί να ανοίξει κάποιος ένα κουπόνι στοιχήματος και θα μπορέσει να βρει αρκετές από αυτές. Δείτε παρακάτω αρκετές από τις (βασικές) μεθόδους για να «στηθεί» ένα παιχνίδι, με παραδείγματα πάνω στο άθλημα του ποδοσφαίρου. Ωστόσο, μπορείς κανείς εύκολα για κάθε ομαδικό άθλημα, να αντικαταστήσει τις ορολογίες -στις περισσότερες κατηγορίες- και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Απλή ήττα: Αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τρόπο στησίματος. Συνήθως, το σκορ δεν ξεφεύγει για να μην υπάρχουν υποψίες. Εννοείται, πως για να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται να συμμετέχουν και οι δύο ομάδες. 

Ήττα με μεγάλο σκορ: Είναι προκαθορισμένο πριν την έναρξη του αγώνα, ένα σκορ παραδείγματος χάρη 7-0. Έτσι, οι παίκτες της ομάδας που είναι προκαθορισμένο να ηττηθεί, ξέρουν ότι πρέπει να χάσουν με διαφορά 5, 6 ή 7 τερμάτων. Αυτά τα παιχνίδια, συνήθως, «φτιάχνονται» από ομάδες μικρότερου βεληνεκούς και σε μικρότερα πρωταθλήματα. Τα πονταρίσματα σε τέτοιους αγώνες, παίζονται κατά κύριο λόγο στην Ασία και πολλές φορές, τα περισσότερα τέρματα μπαίνουν στο δεύτερο μέρος και σχετικά αργά, όταν έχουν ανέβει οι αποδόσεις. Ούτε και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται απαραιτήτως να συμμετέχουν και οι δύο ομάδες.

Ήττα ημίχρονο / Ήττα τελικό: Είναι μια… παραλλαγή του πρώτου τρόπου που αναφέρεται παραπάνω (απλή ήττα). Σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα κέρδη είναι σαφώς μεγαλύτερα, αφού είναι -αντικειμενικά- δύσκολο να μαντέψει κάποιος το αποτέλεσμα του ημιχρόνου και το τελικό αποτέλεσμα στο ίδιο ματς. Η εταιρεία Sportsradar έχει εντοπίσει ότι αυτό συμβαίνει στις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία, Σκόπια, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κροατία, Σλοβενία).

Κάλυψη του χάντικαπ: Το χάντικαπ παίζεται κατά κύριο λόγο στις στοιχηματικές εταιρείες της Ασίας. Εάν παίζει μια δυνατή ομάδα με μια αδύναμη, είναι πολύ πιθανό να δίνει προβάδισμα στην αδύναμη ομάδα να ξεκινάει κερδίζοντας το ματς με 1-0, 2-0 ή όσο θέλει η εταιρεία. Όσο μεγαλύτερο το χάντικαπ, τόσο μεγαλύτερη και η απόδοση να το ανατρέψει η δυνατή ομάδα. Άρα και μεγαλύτερα κέρδη.

Μη κάλυψη του χάντικαπ: Ότι αναφέρθηκε ακριβώς από πάνω. Αλλά αυτή τη φορά χωρίς την κάλυψη του χάντικαπ. Κάτι που δίνει μεγαλύτερη απόδοση και από την ανατροπή του χάντικαπ, αφού παρά το προβάδισμα στο σκορ που έχει η αδύναμη ομάδα, το φυσιολογικό είναι να χάσει με αρκετά τέρματα.

Ήττα με ακριβές σκορ: Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η συμφωνία και των δύο ομάδων. Τα πιο συνηθισμένο σκορ σε τέτοια ματς είναι το 4-2 και ακολουθούν το 5-3, το 5-4 και το 6-4. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι -σύμφωνα με τη Sportsradar και την Telegraph- τα δύο ματς ανάμεσα στην Καμπότζη και το Λάος για τα προκριματικά της Ασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και τα δύο παιχνίδια έληξαν με σκορ 4-2, με το Λάος να παίρνει την πρόκριση στην παράταση, αφού πέτυχε άλλα δύο τέρματα.

Νίκη ημίχρονο / ήττα τελικό: Αυτό που λέμε… άσο ημίχρονο, διπλό τελικό ή και το αντίθετο. Το σκορ συνήθως είναι 1-0 ή 0-1 στο πρώτο μέρος και στην επανάληψη γίνεται η ανατροπή. Ωστόσο, αυτά τα παιχνίδια που γίνονται τέτοιες ανατροπές, βρίσκονται τις περισσότερες φορές στο στόχαστρο.

Ισοπαλία (0-0): Δεν είναι και λίγα τα ματς που έχουν χειραγωγηθεί προς όφελος και των… δύο. Πολλές φορές μια ισοπαλία μπορεί να βολεύει και τις δύο ομάδες και να είναι προκαθορισμένο να λήξει στη… μέση! Ωστόσο, από τη στιγμή που υπάρχει συνεννόηση και ας μην υπάρχουν στοιχηματικά κέρδη από πίσω, το ματς θεωρείται στημένο.

Ισοπαλία με γκολ: Πάλι μπορεί και οι δύο ομάδες να βολεύονται με τον βαθμό της ισοπαλίας, αλλά αυτή τη φορά ίσως να θέλουν να… βγάλουν και κάτι. Το πιο συνηθισμένο σκορ είναι το 2-2, με το over 2.5 ή 3,5 να πληρώνει καλά, όπως και αν μαντέψεις το αποτέλεσμα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμη επιλογές για να χειραγωγηθεί ένα παιχνίδι ή να κερδίσει κάποιος χρήματα μέσα από αυτό. Οι κάρτες και τα κόρνερ, είναι δύο στοιχήματα που παίζονται πολύ όσον αφορά τα ποδοσφαιρικά ματς. Σε αυτά δε, μπορούν και οι ποδοσφαιριστές να... συμμετέχουν, χωρίς να γίνουν εύκολα αντιληπτοί.

Κεφ 2. Αθλήματα που έχει υπάρξει αποδεδειγμένα χειραγώγηση

Ποδόσφαιρο: Το πιο δημοφιλές άθλημα, ακόμη και στο… στήσιμο παιχνιδιών. Κανείς δεν θα μπορέσει να ξεχάσει το Calciopolis, σκάνδαλο που συμμετείχε μεταξύ άλλων η Γιουβέντους και έπεσε κατηγορία (της αφαιρέθηκαν και τίτλοι). Υπάρχουν δεκάδες ακόμη παρόμοιες περιπτώσεις.

Μία ακόμη, άγνωστη προς το κοινό ιστορία αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και που αξίζει κανείς να την ψάξει, είναι αυτή της Εθνικής του Ελ Σαλβαδόρ, όταν 22 ποδοσφαιριστές της ομάδας ενεπλάκησαν σε χειραγώγηση αγώνα και, φυσικά, τιμωρήθηκαν.
Μεγάλη αναστάτωση, πάντως, σε όλη την Ευρώπη είχε προκαλέσει τον Ιανουάριο του 2011 και η παραδοχή του Ουκρανού διαιτητή, Όλεγκ Ορέχοφ. Είχε πει χαρακτηριστικά, ότι τον πλησίασε μαφία που έστηνε παιχνίδια πριν το ματς της Βασιλείας με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας (3-1), για να εξασφαλίσει ότι θα έμπαιναν δύο γκολ στο δεύτερο μέρος. Φυσικά, ο διαιτητής δεν ξανασφύριξε από τότε.

Αμερικάνικο ποδόσφαιρο (Ράγκμπι): Τη δεκαετία του ’60 στο NFL, ο Πολ Χόρνουνγκ -αθλητής της ομάδας Green Bay Packers- και ο Άλεξ Καράς -αθλητής της ομάδας Detroit Lions -, πιάστηκαν να στοιχηματίζουν για τις ομάδες τους. Οι δυο τους είχαν στενές σχέσεις με εγκληματική οργάνωση που δρούσε στον χώρο στην οποία συμμετείχαν και φίλοι των δύο παικτών, ωστόσο ενώπιον του δικαστηρίου παραδέχθηκαν την ενοχή τους και εν τέλει τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό 1 έτους από το άθλημα.

Μπάσκετ: Δύο από τα περιστατικά που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, είναι και τα πιο σοβαρά. Το πρώτο έγινε το μακρινό 1950, όταν 33 παίκτες από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, του Μπράντλεϊ και του Τολέντο βρέθηκαν μπλεγμένοι. Αυτοί, βέβαια, συνήθως δεν «έφτιαχναν» τα ματς για να κερδίσει όποιος τους βόλευε, απλώς «έπαιζαν» με τις διαφορές στα ματς.
Το δεύτερο έγινε πριν από περίπου δέκα χρόνια και αφορούσε τον διάσημο διαιτητή του NBA, Τιμ Ντόναχι. Από το 2005 έως το 2007 και διευθύνοντας 131 παιχνίδια κανονικής περιόδου και άλλα 20 στα πλέι οφ, παρατηρήθηκε ότι τα σφυρίγματά του ήταν άκρως περίεργα. Μετά από πολύ ψάξιμο, παρατηρήθηκε ότι στα ματς του ο τζίρος ήταν τεράστιος και εν τέλει αποδείχθηκε ότι ο Ντόναχι προσπαθούσε να φτιάξει με τα σφυρίγματά του, στις κατάλληλες διαφορές το τελικό σκορ. Στο τέλος το παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι στοιχημάτιζε και τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 15 μηνών.

Κρίκετ: Στο πρωτάθλημα της Ινδίας το 2013, τρεις συμπαίκτες στην ομάδα Rajasthan Royals, οι Σαντακουμαράν Σρίσανθ, Ανκίτ Χαβάν και Αγίτ Τσαντίλα, πιάστηκαν να στοιχηματίζουν υπέρογκα ποσά που ξεπερνούσαν τις 90 χιλιάδες ευρώ μετά από συνεννόηση με bookers. Η δικαιοσύνη τους απαγόρευσε να αγωνιστούν ξανά στη χώρα τους.
 
Χάντμπολ: Δύο Γερμανοί διαιτητές, οι Λέμε και Ούλριχ, πιάστηκαν στο αεροδρόμιο της Ρωσίας να έχουν στις βαλίτσες τους το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ. Η Ομοσπονδία θεώρησε ότι είχαν δεχθεί τα χρήματα από τη ρωσική ομάδα, Τσεόφσκι Μεντβέντι, για να έχει καλή μεταχείριση στον δεύτερο τελικό του EHF κόντρα στην Βαγιαδολίδ την οποία και κέρδισαν με 8 γκολ διαφορά, έχοντας χάσει στο πρώτο ματς με 7.

Ιπποδρομίες: Ο επτάκις πρωταθλητής, Κίερον Φάολν, και ακόμη δύο αναβάτες, παραποίησαν τα αποτελέσματα σε 27 κούρσες, μέσα σε δύο χρόνια (2002-2004). Σε αυτά τα δύο χρόνια, ένας από τους πιο γνωστούς χαρτοπαίκτες και τζογαδόρους, ο Μάιλς Ρότζερς, στοιχημάτισε συνολικά το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων λιρών.

Πριν από πέντε χρόνια, τέσσερις αναβάτες (Πολ Ντόε, Γκρεκ Φέιρλι, Κίρστι Μίλτσαρεκ, Τζίμι Κουίν) αποκλείστηκαν από τους αγώνες για παράνομο στοιχηματισμό.

Χόκεϊ επί πάγου: Ο Ρικ Τόσετ -βοηθός προπονητή στην ομάδα Phoenix Coyotes-, ο Τζέρεμι Ρένικ -παίκτης στους San Jose Sharks- και ο Τράβις Γκριν -παίκτης στους Toronto Maple Leafs-, συμμετείχαν σε ένα μεγάλο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού. Μάλιστα, είχαν στενές σχέσεις με τους Bruno-Scarfo, μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές ομάδες στη Φιλαδέλφεια και γενικότερα στις Η.Π.Α.

Μπάντμιντον: Οι Εθνικές ομάδες γυναικών της Κίνας, της Νοτίου Κορέας (συμμετείχαν δύο ομάδες της) και της Ινδονησίας αποκλείστηκαν από την φάση των νοκ άουτ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Τι έκαναν; Προσπαθώντας να αποφύγουν δυνατούς αντιπάλους στην επόμενη φάση, προσπαθούσαν επίτηδες να χάσουν το ματς. Κάτι που ήταν δυσφήμιση του αθλήματος και τελικά οι τέσσερις Εθνικές ομάδες έμειναν εκτός συνέχειας.

Σνούκερ (μπιλιάρδο): Το 2008 και το 2009, ο Στέφεν Λι είχε προκαθορίσει σε δύο τουρνουά τις ήττες του. Πράγμα που έγινε! Ο παίκτης του σνούκερ συνεργαζόταν με τρία διαφορετικά γκρουπ ατόμων που στοιχημάτισαν σε αυτά τα δύο τουρνουά τις ήττες του. Μάλιστα, 40 χιλιάδες λίρες από τα κερδισμένα χρήματα, μπήκαν στον λογαριασμό τραπέζης της γυναίκας του. Τιμωρήθηκε τελικά με 12ετή (!) αποκλεισμό.

Τένις: Τον Μάιο του 2011, ο Αυστριακός, Ντανιέλ Κιέλερερ, ήταν ο πρώτος παίκτης του Τένις που αποκλείστηκε από το άθλημα εφ’ όρου ζωής. Κατάφερε να «στήσει» δύο αγώνες που δεν έπαιζε ο ίδιος αλλά και έναν δικό του. Μερικούς μήνες αργότερα, πάντως, στον Σέρβο, Ντάβιντ Σάβιτς, επιβλήθηκε η ίδια ποινή καθώς προσπαθούσε να πείσει άλλους παίκτες να χειραγωγήσουν παιχνίδια. Ο ίδιος παρότι παραδέχθηκε την πράξη του, ανέφερε ενώπιον της δικαιοσύνης ότι του ασκούνταν πιέσεις από άλλα άτομα.

Κεφάλαιο 3: Expert… είναι ειδικοί!
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποιος είναι ο… άρχοντας του εν λόγω παιχνιδιού; Δύσκολο κανείς να το κρίνει αυτό, αλλά οι παρακάτω δύο, σίγουρα έχουν καταφέρει να «φτιάξουν» τόσο ματς όσο και ολόκληρες διοργανώσεις.
Με καταγωγή από τη Σιγκαπούρη, ο 51χρονος και συλληφθείς πλέον, Ταν Σιτ Ενγκ ή Νταν Ταν, ξεκίνησε τη δεκαετία του 90’ «στήνοντας» αγώνες στον ιππόδρομο και λίγο αργότερα ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο. Άρχισε να κάνει τις πρώτες του γνωριμίες με bookers αλλά και παράγοντες σε όλο τον κόσμο. Την πρώτη διοργάνωση που κατάφερε να… επηρεάσει ήταν το Κύπελλο Μαλαισίας. Αποκορύφωμα στην περίεργη ομολογουμένως καριέρα που επέλεξε να κάνει, ήταν το 2011 όταν οργάνωσε μια σειρά φιλικών αγώνων, στα οποία τα αποτελέσματα ήρθαν όπως ακριβώς τα είχε αυτός υπολογίσει.

Μέχρι να συλληφθεί το 2013, λέγεται πως είχε χειραγωγήσει πάνω από 600 παιχνίδια. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν υποψίες ότι ήταν και αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα χρήματα που έβγαλε από το στήσιμο παιχνιδιών δεν μπορεί να μετρηθεί, αφού κανείς -εκτός από τον ίδιο- δεν γνώριζε πόσα χρήματα έπαιζε. Ωστόσο εκτιμάται, ότι η περιουσία του είναι τεράστια, ενώ δεν γνωρίζουν που βρίσκονται τα χρήματα από τα κέρδη του!

Ο δεύτερος «ειδικός» στη χειραγώγηση αγώνων, ήταν ο Γουίλσον Ράι Περουμάλ. Συνεργάτης του τα τελευταία χρόνια και συμπατριώτης του. Η πρώτη του εμπλοκή σημειώθηκε τη δεκαετία του 90’, όταν γνωρίστηκε με τον booker Ραεντάν Κουρουσάμι και «έφτιαξαν» μερικούς αγώνες στο πρωτάθλημα της Μαλαισίας. Αργότερα, βρέθηκε στην Ευρώπη και συνεργάστηκε με τον Νταν Ταν, ενώ είχαν και τρίτο συνεργάτη, τον Εσγουαραμούρθι Πιλάι.

Πιστεύεται ότι αυτός κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο της Αντάλια. Το 2011, είχαν πάρει μέρος σε φιλικούς αγώνες, Βολιβία εναντίον Λετονίας και Εσθονία εναντίον Βουλγαρίας. Και τα 7 γκολ που μπήκαν στα δύο ματς ήταν από το σημείο του πέναλτι! Παράλληλα, συμμετείχε και στο σκάνδαλο που συγκλόνισε για τρία χρόνια τη Φιλανδία (2008-11), ενώ είχε «άκρες» και στην Αφρική, χειραγωγώντας και εκεί πολλά παιχνίδια.
Οι αρχές θεωρούν ότι έχει «στήσει» πάνω από 600 ματς, ενώ είχε σχέσεις με περισσότερα από 350 άτομα σε όλο τον κόσμο (παίκτες, παράγοντες, διαιτητές, προπονητές, μάνατζερ, bookers κτλ.), όπως και με διάφορες εταιρείες, οι οποίες διοργάνωναν τουρνουά ή φιλικά παιχνίδια, για να κάνει αυτός τις δουλειές του.
  
Κεφάλαιο 4: Ποινές-τιμωρίες
Από χώρα σε χώρα, από άθλημα σε άθλημα και από διοργάνωση σε διοργάνωση, οι ποινές-τιμωρίες για χειραγωγημένα παιχνίδια διαφέρουν. Ωστόσο, οι περισσότερες -αν όχι όλες- στηρίζονται στην ίδια βάση. Είναι, όμως, θέματα κανονισμών και βάσει των νόμων που έχει θεσπίσει κάθε Ομοσπονδία για το ποδόσφαιρό της. Παραδείγματος χάρη, στην Ελλάδα για να αποδειχθεί ότι ένα παιχνίδι είναι χειραγωγημένο, πρέπει να εμπλέκονται περισσότερα από τρία άτομα.

Στα θέματα διαφθοράς, η FIFA και η UEFA,δείχνουν ανένδοτες. Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, μάλιστα, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια είχε αποκλείσει δια βίου τον διαιτητή, Όλεγκ Ορέχοφ. Ο Ουκρανός ρέφερι, σε συνεργασία με εγκληματική οργάνωση (είχε πει ότι είχε δεχθεί πιέσεις και ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να συμμετέχει), είχε διαμορφώσει το σκορ της αναμέτρησης Βασιλεία-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (3-1) στις 5 Νοεμβρίου του 2008 για το Europa League.
Στην Γερμανία για παράδειγμα και στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων το 2005, στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία αλλά και στο Κύπελλο, υπήρξαν πολλές και διάφορες τιμωρίες για τους εμπλεκόμενους. Ο διαιτητής, Ρόμπερτ Χόιζερ, τιμωρήθηκε με φυλάκιση δύο ετών αλλά και απαγόρευση ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο για το υπόλοιπο της ζωής του. Ένας ακόμη διαιτητής, ο Ντομινίκ Μαρκς, τιμωρήθηκε με φυλάκιση 18 μηνών και απαγόρευση ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο για το υπόλοιπο της ζωής του, επίσης.
  
Κεφάλαιο 5: Πιθανές λύσεις στο πρόβλημα
Η αντιμετώπιση των στημένων παιχνιδιών, είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και ταλαιπωρεί παγκοσμίως τις περισσότερες χώρες. Το στοίχημα δεν μπορεί να απαγορευτεί αλλά και να συμβεί αυτό, πάλι θα υπάρχει ο παράνομος τζόγος, οπότε η πολιτεία κάθε κράτους και η Ομοσπονδία κάθε αθλήματος πρέπει να μεριμνήσει και να λάβει τα μέτρα της για την καταπολέμηση του φαινομένου. Να εξαφανιστούν οι στημένοι αγώνες αποτελεί ένα απίθανο γεγονός, οπότε πρέπει να βρεθούν οι τρόποι και οι λύσεις για να μειωθούν στο ελάχιστο.

Παρακολούθηση του τζίρου που ποντάρεται σε κάθε παιχνίδι από διάφορες εταιρείες, εξειδικευμένες σε αυτό (π.χ. Sportradar). Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι αν σε ένα ματς υπάρχουν πολύ μεγάλα πονταρίσματα, ότι αυτό είναι και χειραγωγημένο! Οπότε, οι συγκεκριμένες έρευνες-μελέτες μπορούν να αποδειχθούν πολλές φορές, λανθασμένες.

Έλεγχος του παρελθόντος των εμπλεκομένων -στον αθλητισμό- ανθρώπων. Εάν ήταν μπλεγμένοι ποτέ σε χειραγωγημένους αγώνες ή κουβαλάνε βεβαρημένο ποινικό μητρώο, θα μπορούσε να τους απαγορεύεται η ενασχόληση με το άθλημα. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ήταν προτιμότερο να εφαρμόζεται σε νέους παράγοντες-επενδυτές που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο του αθλητισμού.

Πληρωμές των αθλητών στην ώρα τους. Όπως έχει αναφέρει η FIFPro (Ο… παγκόσμιος ΠΣΑΤ), έχει παρατηρηθεί ότι το 55% των απλήρωτων αθλητών ή όταν υπάρχει αρκετή καθυστέρηση στις πληρωμές, χειραγωγούν αγώνες-αποτελέσματα για να πληρωθούν.

Καταγγελία των περιστατικών. Οποιοσδήποτε δηλαδή γνωρίζει κάποιο συμβάν-περιστατικό, να προχωράει άμεσα σε καταγγελία. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, όμως, γιατί υπάρχει ο φόβος, ωστόσο μπορεί ο καθένας να ζητήσει να μείνει απόρρητο το όνομά του.

Παραδειγματική τιμωρία στους εμπλεκόμενους. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι εάν ο εκάστοτε πρόεδρος, παράγοντας, αθλητής, διαιτητής, bookmaker και οποιοσδήποτε άλλος προσπαθήσει να στήσει ή εν τέλει στήσει αγώνα/ες ή αποτελέσματα και τιμωρηθεί παραδειγματικά από τα αρμόδια όργανα, θα υπάρξει φόβος στον επόμενο που θα σκεφτεί να κάνει κάτι ανάλογο.


Άρθρο: Γιώργος Τσανάκας

Blog hits