Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Η ΜΑΥΡΗ ΣΤΟ SportDay.gr

Ομάδα που έχει κόσμο, δεν χάνεται. Ο Παναιγιάλειος μπορεί να ταλαιπωρήθηκε αρκετά την τελευταία δεκαετία, με χρέη, πλαστογραφίες και υποβιβασμούς στις μικρότερες κατηγορίες ωστόσο παρέμεινε «ζωντανός» και μετά από μια δεκαετία επιστρέφει στη Football League και στο προσκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου με σκοπό να μείνει και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
 
Μετά από έναν «λήθαργο» δέκα ετών οι «μελανόλευκοι» ξύπνησαν και μαζί τους «ξύπνησε» και ο κόσμος της Αιγιαλείας. Η «κινητήριος δύναμη» της ομάδας δηλώνει παρών και φιλοδοξεί να ζήσει μαζί με την ομάδα νέες ένδοξες στιγμές. Άλλωστε οι παρόντες «γράφουν ιστορία». Και το παρόν και το μέλλον του Παναιγιάλειου είναι ο κόσμος του. Ο «κοιμώμενος γίγαντας» ξύπνησε και «απειλεί» να «μαυρίσει» όλη την Ελλάδα, με τη δυναμική του παρουσία. Η φετινή σεζόν ήταν το ορεκτικό, η επόμενη (Football League) το κυρίως πιάτο και όλοι, έστω και αν δεν τολμούν ακόμη να το ξεστομίσουν, ονειρεύονται το επιδόρπιο (Super League).
 
Μπορεί τα «αλώνια» της Football League 2 να μην είναι... ελκυστικά, ωστόσο ο κόσμος του  Αιγίου άφησε το στίγμα του. Αν και στην τρίτη τη τάξει κατηγορία της χώρας ο μέσος όρος των 1.500 θεατών κοντράρει στα ίσα αρκετές ομάδες της Σούπερ Λίγκας, ενώ ο παλμός και η δυναμική της κερκίδας σίγουρα θα τις έκανε να «ζηλέψουν». Με τους «Bianconeri» να αποτελούν την «καρδιά» της εξέδρας, το μεγαλύτερο κέρδος της σεζόν είναι ότι κόσμος και ομάδα έγιναν μια γροθιά. Μια πόλη, μια ομάδα. Το μότο-«κλειδί» που εγγυάται την επιτυχία του Παναιγιάλειου και τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε ο χαρακτήρας της διοίκησης έχει στηθεί πάνω στο μοντέλο της λαϊκής βάσης. Επομένως οι οπαδοί είναι το σημαντικότερο κομμάτι στον κρίκο της αλυσίδας. Οι πάνω από 3.500 θεατές που βρέθηκαν στη φιέστα για την άνοδο, αποτελούν τη βάση. Χρόνο με το χρόνο στόχος είναι να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν έναν αυτόνομο και ακόμη πιο υγιή Παναιγιάλειο.
 
Το όραμα
 
Μετά από προσδοκία χρόνων, φέτος ήρθε το... πλήρωμα του χρόνου για να γίνει πράξη η δημιουργία Ακαδημίας στον Παναιγιάλειο. Η Διοίκηση του Αιγιώτικου Συλλόγου έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να ξεκινήσει η λειτουργία της Ακαδημίας, βάζοντας σε εφαρμογή ένα πλάνο με το οποίο ευελπιστεί σε βάθος χρόνου να «παράγει» τους παίκτες για την πρώτη ομάδα και να γίνει ο σύλλογος σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης και στη στελέχωση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ηδη περισσότερα από 60 παιδιά προπονούνται για λογαριασμό του συλλόγου, ενώ δημιουργήθηκε και ομάδα νέων.
 
 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΑΝΤΩΝΗ ΡΕΛΛΑ
 
«Να φτιάξουμε τη νέα γενιά οπαδών»
 
Εναν Παναιγιάλειο που να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του έθεσε ως στόχο ο πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Ρέλλας.
 
«Μας ενδιαφέρει να παίζουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Η ομάδα έχει ταυτότητα με το ντόπιο υλικό και στόχος είναι να το διατηρήσουμε. Το σημαντικότερο είναι να συνεχίσουμε τη φετινή πορεία, με συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών ώστε να μη δημιουργούνται νέα χρέη. Να βελτιωνόμαστε, διορθώνοντας τις αδυναμίες και να «μεγαλώσουμε» τον Παναιγιάλειο. Δεν πάμε όμως σαν «κομπάρσοι» στη Football League. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους παίκτες, τεχνικό επιτελείο, όλους τους συνεργάτες και τον κόσμο για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Η εικόνα του γηπέδου, με τα μικρά παιδιά και τους γονείς, μας χαροποιεί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά των φιλάθλων του Παναιγιαλείου, περνώντας το μήνυμα ότι το ποδόσφαιρο είναι γιορτή, χαρά και διασκέδαση. Μακριά από κάθε φαινόμενο βίας. Δεν χωράνε στον υγιή αθλητισμό».
 
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
 
Η «χρυσή» πεντάδα
 
Φυσικά για να κάνει μια ομάδα το κάτι παραπάνω, δεν αρκεί μόνο ο κόσμος. Χρειάζεται να υπάρχει μια σοβαρή διοίκηση που θα κάνει τις σωστές κινήσεις. Ανθρώπους που θα αγαπάνε τον σύλλογο και θα αφιερώνουν πολύ από τον χρόνο τους σε αυτόν. Αυτή όπως φαίνεται βρέθηκε για τον Παναιγιάλειο και με όπλο της τη σεμνότητα και το χαμηλό προφίλ είναι έτοιμη να το οδηγήσει σε ακόμη πιο ένδοξες στιγμές.
 
Η πενταμελής επιτροπή, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντώνη Ρέλλα, τον α' αντιπρόεδρο, Μάριο Βαλαβάνη, ο οποίος προέρχεται από την «καρδιά» των οργανωμένων, τον β' αντιπρόεδρο Γιώργο Μπέσκο και τα μέλη Γιώργο Δαλιάνη (γενικός αρχηγός), Χρήστο Μαστροκυριάκο (υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος)  έχει κερδίσει με τη συνέπειά της τις εντυπώσεις στο Αίγιο. Φυσικά δεν είναι μόνο οι πέντε που ασχολούνται με τον σύλλογο, αφού συνολικά υπάρχουν 17-18 άτομα που εργάζονται για την πρόοδο των «μελανολεύκων». Ηδη έχουν αποπληρωθεί όλες οι προσφυγές παλαιών παικτών και μέρος των χρεών παλαιότερων διοικήσεων.
 
Απομένει το χρέος στο ΙΚΑ, το οποίο έχει ρυθμιστεί να αποπληρωθεί με δόσεις σε βάθος χρόνου. Ηδη σε σχέση με την περσινή περίοδο υπάρχει μια μείωση του χρέους της τάξης του 30-40% που δίνει καλύτερες προοπτικές. Η οικονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι διοικούντες πατάνε στη γη κάνει τους πάντες στο Αίγιο να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον.
 
Ο ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΗΤΑΝ ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ»
 
Μια ενδεκάδα «σκόρερ»
 
Το μεγάλο αγωνιστικό ατού  των «μελανολεύκων» στο πρωτάθλημα που τελείωσε, ήταν ο επιθετικός πλουραλισμός. Η ομάδα του Αιγίου είχε την καλύτερη επίθεση με 37 τέρματα. Το πλεονέκτημα της ομάδας που έδωσε και μεγαλύτερη διάρκεια στην πορεία της, είναι ότι δεν τα περίμενε όλα από τα «βαριά» της «χαρτιά» και παρά τους τραυματισμούς, πάντα έβρισκε παίκτες να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα. Προεξάρχοντος του Βασίλη Μπούνα που πέτυχε 7 γκολ, τα δίχτυα «μάτωσαν» και οι Λαζανάς , Σκαρτσίλας (από 5), Μπουρλάκης (3), Αργυρόπουλος, Γκοτσούλιας, Διαμαντόπουλος, Παπαχρήστος (από 2), Μπουλούμπασης, Τ. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαδόπουλος (από 1).
 
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
 
Το «παιδομάζωμα»
 
Δεν υπάρχουν μυστικά στο ποδόσφαιρο, ωστόσο αν κάποιος αναζητήσει το «συστατικό» που μέτρησε περισσότερο στην πορεία του Παναιγιαλείου θα καταλήξει αβίαστα στον όρο ομοιογένεια. Το «στρατηγικό πλάνο» της ομάδας ήταν να συγκεντρωθούν όλα τα «ταλέντα» της Αχαΐας. Αυτό ήταν που κράτησε την ομάδα στα δύσκολα, αφού οι παίκτες «πόνεσαν» τη φανέλα. Εκτός από τους Ρίζο, Καράδαη και Ακπαρίδη, οι υπόλοιποι 21 παίκτες (Παπαχρήστος, Κανελλόπουλος, Ρέλλας, Λαλάης, Μαυρόπουλος, Μπουλούμπασης, Μπούνας, Γκοτσούλιας, Λαζανάς, Μπαλτιμάς, Μπουρλάκης, Τ. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαδόπουλος, Αγουρίδης, Σανδραβέλης, Αργυρόπουλος, Δαλιάνης, Θεοφανόπουλος, Σκαρτσίλας, Διαμαντόπουλος, Σούλης) κατάγονται από το Αίγιο και τις γύρω περιοχές.
 
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΠΑΝΑΣ
 
Σταθερός... τιμονιέρης
 
Ξεχωριστή αναφορά για την πορεία του Παναιγιάλειου τα τελευταία δύο χρόνια από τη Δ' Εθνική στη Football League πρέπει να γίνει στον πρωτεργάτη της ομάδας, τον προπονητή Νίκο Κουρμπανά, ο οποίος τον  Αύγουστο της σεζόν 2011-2012, παρέλαβε την ομάδα στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία στο μηδέν, τη στελέχωσε ο ίδιος και στη συνέχεια οδήγησε το δικό του «δημιούργημα» σε δύο συνεχόμενες ανόδους, κατακτώντας το πρωτάθλημα στη Δ' και μένοντας 1 βαθμό πίσω από τον πρωταθλητή Φωστήρα φέτος.
 
 ΓΗΠΕΔΟ
 
Ξεκινούν τα έργα
 
 Το Δημοτικό Στάδιο Αιγίου (χωρητικότητας 6.500 θεατών) φιλοξενεί το «καμάρι» του Νομού και ήδη ο Δήμος έχει εγκρίνει κονδύλι για τις βελτιώσεις που χρειάζονται εν όψει Football League. Αρχικά η ανακατασκευή των αποδυτηρίων, ενώ μελετάται η κατασκευή νέων δημοσιογραφικών και νέων θέσεων VIP.  Ηδη τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται βελτιωτικά έργα, με τη δημιουργία νέας θύρας στα πλάγια του γηπέδου για τους φιλοξενούμενους και του ταρτάν γύρω από τον αγωνιστικό χώρο. Ο Δήμος της Αιγιαλείας βρίσκεται πολύ κοντά στον σύλλογο συμμετέχοντας στην ομαδική προσπάθεια επαναφοράς του συλλόγου στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο.
 
O ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
 
«Ο Παναιγιάλειος δίνει προοπτικές»
 
Ισως η πιο ηχηρή μεταγραφή του Παναιγιαλείου στην πορεία για τη Football League ήταν το καλοκαίρι ο Γιάννης Λαζανάς.
 
Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα στη Σούπερ Λίγκα (Αρης, Καλλιθέα, Ατρόμητος) επέστρεψε στον τόπο του και την ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά για να την οδηγήσει στα μεγάλα σαλόνια. Το μεγάλο αστέρι των «μελανόλευκων» έβγαλε το καπέλο στη διοίκηση και μίλησε στην «SD» για τις προοπτικές που έχει πλέον ο σύλλογος. «Εγώ πήγα το καλοκαίρι στην ομάδα για να κάνω κάποιες προπονήσεις, επειδή ήμουν ελεύθερος. Μέχρι να βρω ομάδα. Στην πορεία είδα ότι οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο είναι για μεγάλα πράγματα και αποφάσισα να υπογράψω συμβόλαιο. Το περίμενα ότι θα πάμε καλά. Εχουμε καλούς παίκτες καλό προπονητή και σωστούς ανθρώπους στη διοίκηση» τόνισε αρχικά και συνέχισε «Ο Παναγιάλειος δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις ομάδες ανώτερων κατηγοριών. Εχει κόσμο, σοβαρή διοίκηση, πολύ καλούς και εξελίξιμους νεαρούς παίκτες. Υπάρχει η ποιότητα και με λίγες προσθήκες η ομάδα μπορεί να σταθεί στη Football League. Η ομάδα δίνει πλέον προοπτικές γιατί τη διαχειρίζονται σωστοί άνθρωποι. Αυτό έλειπε αρκετά χρόνια. Το σημαντικό είναι να καθιερωθεί στις μεγάλες κατηγορίες χρόνο με το χρόνο. Εχει όλα τα φόντα να το πετύχει. Συγχαρητήρια σε όλους για την τέλεια σεζόν και ειδικά στον κόσμο της Αιγιαλείας που είναι δίπλα μας».
 
Κλείνοντας ο 33χρονος επιθετικός λίγες μέρες μετά την εκλογή του στον ΠΣΑΠ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Τα παιδιά που είναι όλα αυτά τα χρόνια στον ΠΣΑΠ έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Η κατάσταση νομίζω ότι θα είναι καλύτερη στο άμεσο μέλλον. Το αρνητικό είναι ότι λιγοστεύουν οι επαγγελματικές ομάδες και πολλοί παίκτες δεν θα πληρώνονται. Ομως είμαι αισιόδοξος»
 
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΣΤΟΠΕΡ
 
Σούλης ο... «βιονικός»
 
Στο ποδόσφαιρο αυτοί που «κλέβουν την παράσταση» είναι σχεδόν πάντα οι επιθετικοί. Υπάρχουν όμως παίκτες, σαν τον Σταύρο Σούλη του Παναιγιαλείου, που -αν και δεν σκοράρουν- είναι «πολύτιμοι» για την ομάδα τους. Ο 20χρονος στόπερ πέτυχε το δικό του ρεκόρ φέτος, αφού ήταν ο μοναδικός παίκτης του συλλόγου με το απόλυτο των συμμετοχών. 22 στα 22 (υπάρχουν δύο ρεπό και δύο αγώνες με τον Εθνικό Αστέρα για το σύνολο των 26) για τον Σούλη που αγωνιζόταν ως «μικρός» και «έλυσε» τα χέρια του Νίκου Κουρμπανά.
 
Fοοtbαll League
 
Ο ΒΑΣΙΚΟΣ «ΚΟΡΜΟΣ» ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΠΑΙΚΤΩΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 7-8 ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ. ΗΔΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ.

Επιμέλεια: ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΟΣ

Blog hits