Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΒΡΑΖΙΛΙΑ & ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Τουλάχιστον 143 άτομα συνελήφθησαν χθες στη Βραζιλία, κατηγορούμενα για συμμετοχή σε επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, που οργανώθηκαν ενάντια στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που πρόκειται να διεξαχθεί στη Βραζιλία αυτό το καλοκαίρι. Τα πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Σάο Πάουλο, όπου η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 128 διαδηλωτών.


Λίγους μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, χιλιάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή αυτής της πολυδάπανης φιέστας στη χώρα τους, καταγγέλοντας την υπέρμετρη υπέρβαση του προϋπολογισμού που προβλεπόταν για τη διοργάνωση.

Αιτία η διαφθορά στους οργανισμούς που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη κατασκευής των νέων Σταδίων που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

«Είναι πέρα από κάθε λογική να διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο μια χώρα που αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα στην υγεία, την εκπαίδευση και τη στέγαση των κατοίκων της», ισχυρίζονται οι διαδηλωτές.

Διαμαρτυρίες σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως σε πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ, όπως η πρωτεύουσα Μπραζίλια, το Πόρτο Αλέγκρε, το Μπέλο Οριζόντε και το Ρίο ντε Τζανέιρο. Στο Σάο Πάουλο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, καθώς ομάδες διαδηλωτών έσπασαν τζαμαρίες τραπεζών και αντιπροσωπειών αυτοκινήτων. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών και πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ προχώρησε και σε δεκάδες συλλήψεις.

Πηγή: ertopen.com

Blog hits